Количка

0 артикула

Телефон за връзка

Категории

Шуслерови кремове

Интернет връзки

Изпълнителна агенция по лекарствата: www.bda.bg

Български фармацевтичен съюз: www.bphu.eu

НачалоМарки

ако страдате от алергии

Филтри

 

ако страдате от алергии

ако страдате от алергии

Алергии и алергени

 

Алергиите са неблагоприятни реакции на организма спрямо определени вещества в околната среда. Повечето субстанции, които предизвикват алергии са безопасни и нямат ефект върху хората, които не са алергични към тях.

 

Всяка субстанция, която предизвиква алергична реакция, се нарича алерген. Някои от най – честите алергени са мухъл, домашни любимци, цветен прашещ, домашен прах. По – рядко срещани алергени са ядки, плодове и латекс.

 

Често алергичните разстройства включват астма, екзема и хрема. Симптомите могат да включват кихане, хрипове, кашляне, обриви по кожата. Симптомите зависят от начина, по който влизате в контакт с алергена. Например, може да имате проблеми с дихателните пътища, ако вдишате цветен прашец.

 

Кога протича алергична реакция?

 

Алергията се появява, когато имунната система на организма възприема определен алерген като заплаха; като инфекция. Образуват се антитела срещу алергена, при което протича реакция, наречена имунен отговор.

 

Клетките на имунната система притежават “памет” за чуждородните вещества, с които вече са се срещали, поради което при повторна среща с алергена се произвежда още по – голямо количество антитела. Това предизвиква освобождаване на вещества в тялото, което води до алергична реакция. Едно от веществата, свързани с алергичните реакции, е хистаминът, който предизвиква стягане на мускулите, включително и тези, които се намират в стените на дихателните пътища; повишена секреция на слуз в носа, свързано със сърбеж и парене.

 

Кои хора са застрашени от алергии?

 

Алергиите се срещат много често. Установено е, че един на всеки трима души страда от алергия през даден етап от живота си. Цифрите нарастват с всяка година, като половината от засегнатите са деца.

 

Причината за нарастването на броя страдащи от алергии е неясна. Някои експерти смятат, че това е свързано със замърсяването на околната среда, докато други вярват, че алергиите се предизвикват от това, че живеем в по – чиста, съдържаща по – малко микроби среда, което понижава набора от микроби, с които имунната ни система трябва да се справя. Поради тази причина тя се “престарава”, когато влезе в контакт с безвредни субстанции.

 

Някои хора са по – склонни да развият алергия, ако тя се среща в семейството им. Такива хора се наричан атопични. Такива хора са по – склонни към алергии, тъй като техните организми произвеждат по – голямо количество антитела от обикновено.

 

Факторите на околната среда също оказват влияние. Точната роля на средата не е известна, но изследванията показват, че определени фактори увеличават възможността дадено дете да стане атопично:

-израстване в дом на пушачи

-контакт с домашни любимци

-употреба на антибиотици

Момчетата са по – склонни да развият алергия от момичетата, както и бебетата, които се раждат с ниско тегло. Причините за това са неясни.

 

Анафилактичен шок

 

В много редки случаи алергията може да доведе до тежка алергична реакция, известна като анафилактичен шок. Повечето алергични реакции се проявяват местно, в определена част от тялото. При анафилаксията алергичната реакция засяга цялото тяло и това обикновено става няколко минути след влизане в контакт с дадения алерген.  Симптом на анафилактачния шок може да бъде всеки един от изброените, като в някои случаи те се проявяват комплексно:

-подуване на гърлото и устата

-затруднение при преглъщане или говорене

-затруднение при дишане

-обрив в която и да е част от тялото

-зачервяване и сърбежи по кожата

-стомашни болки, гадене и повръщане

-припадане и безсъзнание

Анафилактичният шок изисква незабавно лечение, най – често инжектиране на адреналин.

4

продукти