Количка

0 артикула

Телефон за връзка

Категории

Шуслерови кремове

Интернет връзки

Изпълнителна агенция по лекарствата: www.bda.bg

Български фармацевтичен съюз: www.bphu.eu

НачалоМарки

Оксидативен стрес

Филтри

 

Оксидативен стрес

Оксидативен стрес

 
 
Оксидативният стрес води до натрупване на свободни радикали в организма, които правят всичко възможно, за да се свържат с липсващия им електрон. Следователно свободните радикали, не са нищо друго, освен нестабилни, реактивни атоми или молекули, търсещи да запълнят своята липса. За съжаление, това става за сметка на други атоми или молекули, които остават без един електрон и така се създава верижна реакция на образуване на свободни радикали, която внася истински хаос в тъканите.
 
Радостната новина е, че имунната система разпознава тези промени и търси начини да ги предотврати. На помощ идват антиоксидантите, които предоставят електрон на нестабилните атоми и по този начин се противопоставят на уврежданията, предизвикани от свободните радикали. В същото време, обаче, някои вредни навици или неблагоприятни условия на живот пречат на тази естествена защитна реакция на организма.
 
Симптоми на оксидативния стрес:
Първоначално натрупването на свободни радикали се изразява със серия симптоми, които създават усещането за временно неразположение и така почти не им обръщаме внимание. Главоболието, проблемите с храносмилането, гаденето и умората понякога са знак за  намаляване на имунитета и натрупването на свободни радикали.
 
Причините за натрупване на свободни радикали:
Важно е да обърнем внимание на вредните навици, съпътстващи ежедневието ни:
- неправилно хранене – липса в менюто ни на определени храни, богати на витамини и минерали.
- неадекватна употреба на медикаменти – множество фармацефтични продукти въздействат неблагоприятно върху имунната система, като ограничават способността й да се пребори със свободните радикали.
- заседналият начин на живот увеличава натрупването на свободни радикали.
- някои болести (здравословни проблеми) пречат на естествените защитни реакции на организма, излагайки го по този начин оксидативен стрес.
- стрес и хормонални нарушения – хората, подложени на постоянен стрес, както и жените по време на бременност и менопауза са изложени в по-голяма степен на оксидативния стрес.
- напреднала възраст – с напредването на възрастта, въздействието на оксидативния стрес се засилва, поради факта, че организмът забавя своите естествени функции, между които и тези на имунната система.
 
Болести, предизвикани от оксидативния стрес:
За съжаление, натрупването на свободни радикали води до сериозни болести:
- диабет
- рак и тумори
- болест на Алцхаймер
- артрити
- болести на черния дроб и стомашно-чревния тракт
 
Как да се справим с оксидативния стрес?
В съвременния живот сме непрекъснато „бомбардирани” от реклама, подканяща ни към храни и напитки, които не само, че не следват реалните нужди на организма, но са и изключително вредни за него. Пържените храни, fast food, газираните напитки, пакетираните и полуготови храни и напитки, пълни с консерванти попадат в „черния списък” на причините за оксидативен стрес.
 
Единственият начин да се противопоставим на тази тенденция е като консумираме храни, богати на полезни вещества, в случая става дума за минерали и витамини. Ежедневно трябва да се приемат плодове и зеленчуци, по възможност био.
 
Изключително важни са и физическите упражнения срещу стреса и заседналия начин на живот. Повечето от нас се оправдават с липса на време. Но в случая, не става дума да се затворим между стените на фитнес залата и то в точно определени часове. Достатъчни са само 10-15 минути на ден, но всеки ден, за да се предпазим от свободните радикили и ограничим стреса, на който сме изложени.

0

продукти