Количка

0 артикула

Телефон за връзка

Категории

Шуслерови кремове

Интернет връзки

Изпълнителна агенция по лекарствата: www.bda.bg

Български фармацевтичен съюз: www.bphu.eu

НачалоМарки

при акне

Филтри

 

 при акне

при акне

Какво е акне?

Акнето е болестно състояние на кожата, при което се образуват т.нар. комедони (черни точки) и зачервени пъпки с гнойни върхове. Обикновено акнето се появява в началото на пубертета, поради нарушено хормонално равновесие в организма и към края на пубертета отшумява. Най – често засегнатите области са лице, гърди, гръб, рамене, а по – рядко китки и ходила. В много случаи, обаче, акнето остава дълго време след края на пубертета, като при отделни индивиди това състояние може да продължи до над 45-годишна възраст. Въпреки че акнето обикновено не е сериозна заплаха за здравето, то може да доведе до значителни емоционални проблеми, свързани с ниско самочувствие, а по – тежките му форми могат да причинят трайни белези по кожата.

 

Какво точно се случва с кожата Ви ?

Под действие на различни фактори в организма може да се предизвика повишена секреция на андрогени, в частност тестостерон, които спомагат за увеличаване на мастната субстанция по кожата. Това пречи на нормалното отпадане на мъртвите клетки от най – горния слой на кожата, поради което те остават слепени за нея. Тези клетки запушват фоликула на косъма, в който се съдържа мастен секрет. Последният няма откъде да излезе, натрупва се и се втвърдява, като образува младежки пъпки. Бактериите, които живеят по кожата, лесно се размножават в тях и предизвикват типичното за пъпките зачервяване и подуване. В тежките случаи се получават твърди образувания или пълни с течност кисти.

 

Кои са причините за акне?

Факторите, предизвикващи акне са твърде различни за отделния индивид, но най – често срещаните причини за това заболяване са:

-Неправилната употреба на стероиди може да въздейства върху хормоните така, че те да се върнат към поведение, присъщо за пубертета и да се появи акне.

-Неправилното третиране на кожата – използване на продукти, които не са подходящи за дадения тип кожа също би могло да благоприятства развитието на акне.

-Често се наблюдава наследствено предразположение към акнето, т.е ако някой от родителите Ви е боледувал от акне, вероятността и Вие да страдате от него значително се увеличава.

-При голяма част от жените акнето се проявява по време на менструален цикъл, в някои случаи то би могло да бъде симптом за синдрома на поликистозните яйчници.

-Физическото и психическото състояние на организма също могат да влияят върху развитието му.

 

Какви грижи са необходими при акне?

-измиване и почистване на кожата един – два пъти дневно с меки препарати, които почистват кожата без да я дехидратират и изсушават. Чувствителната кожа налага употреба на хипоалергични козметични препарати.

-редуциране на мастната секреция с антисеборийни препарати. 

-употреба на антибактериални препарати – гелове, кремове, лосиони, микстури са подходящи за мазна кожа.

 

Кога трябва да потърсите спешна медицинска помощ?

-Приложеното лечение не подобрява състоянието .

-Ако смятате, че акнето е страничен ефект от назначено лечение.

 

Няколко заблуди за акнето

Лошата лична хигиена е причина за поява на акне. Не, но може да го обостри, а и лична хигиена трябва да се спазва!

Консумирането на мазни храни като пица, ядки и шоколад може да предизвика акне. Не, но не бива да се прекалява с тях.

Слънцето винаги влияе благоприятно върху акнето. Не е задължително. Възможно е слънчевите лъчи да предизвикат увеличаване на пъпките няколко седмици след слънчевите бани.

Акнето преминава от само себе си. Не. Вие трябва да го излекувате!

14

продукти

Продукти

Страница 1 от 1
«1»