Количка

0 артикула

Телефон за връзка

Категории

Шуслерови кремове

Интернет връзки

Изпълнителна агенция по лекарствата: www.bda.bg

Български фармацевтичен съюз: www.bphu.eu

НачалоМарки

Минералите, от които се нуждаем

Филтри

 

Минералите, от които се нуждаем

Минералите, от които се нуждаем

 
Минералите са изключително важни за метаболизма в организма или казано по друг начин за правилното усвояване на хранителните вещества и изхвърлянето на ненужните отпадъци. Минералите се съдържат в необработените храни, най-вече в плодовете и зеленчуците. В същото време някои храни, като захар, мазнини, кафе, алкохол  намаляват ефекта на минералите в организма.
 
Минералите и витамините са взаимозависими, а това означава, че за доброто функциониране на едните, е абсолютно необходимо наличието на другите.
 
Едни от най-важните минерали за човешкия организъм са: магнезий,  калий, калций, желязо, цинк, йод, хром, и др.
 
Какви са функциите на минералите в организма?
 
Магнезият предпазва от крампи, подпомага доброто функциониране на сърдечно-съдовата система. Прави кожата по-мека. Предотвратява образуването на бъбречни камъни и камъни в жлъчката. Магнезият спомага за релаксирането и доброто функциониране на мускулите. Трансформира кръвната захар в енергия.
Естествени източници на магнезий са бадемите, бананите, смокините, зеленолистните зеленчуци.
 
Калият е необходим за синтеза на нуклеинови киселини, за мускулните съкращения, за производството на енергия в огранизма. Поддържа нормалните нива на кръвното налягане. Подпомага мисловната дейност, като доставя кислород на мозъка. Изключително ценен за освобождаване на отпадъчните продукти в организма.
Естествени източници на калий са зеленолистните зеленчуци, кaртофите, слънчогледовите семки, доматите и цитрусовите плодове.
 
Калцият е незаменим за поддържане на здрави кости. Подпомага правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Стимулира метаболизма на желязото.
Естествени източници на калций са млякото и неговите деривати, орехите, слънчогледовите семки, броколи, зеле, боб, селдови риби и сьомга.
 
Желязото е задължителен елемент за производството на хемеглобин (червени кръвни телца) в организма. Стимулира имунната система. Играе важна роля за метаболизма на витамините от В-групата. Липсата на желязо в организма води до анемия.
Естествени източници на желязо са червеното месо, черен дроб, жълтъка на яйцето, орехи, бадеми, овесено брашно, аспержи.
 
Йодът е изключително важен за правилното функциониране на тироидната жлеза, която произвежда хормони, контролиращи жизнено важни функции в организма. Затова и липсата на йод може да предизвика хронично състояние на умора, лошо настроение, понижено либидо, забавяне на умствените реакции.
Естествени източници на йод са кафявите морски водорасли, морските продукти като цяло, кореноплодни и луковични зеленчуци, отглеждани в почва, богата на йод.
 
Цинкът играе важна роля за синтеза на белтъчините, поддържа алкално-киселинния баланс в организма, намалява отлагането на холестерол. Има пряка връзка с произвоството на тестостерон, подпомага лечението на простата. Благоприятства за доброто състояние на косата, кожата, зрението и обонянието.
Естествени източници на цинк са говеждо и пуешко месо, черен дроб, морски продукти, тиквени и слънчогледови семки, бадеми, фъстъци, бирена мая, кисело мляко.

0

продукти