Количка

0 артикула

Телефон за връзка

Категории

Шуслерови кремове

Интернет връзки

Изпълнителна агенция по лекарствата: www.bda.bg

Български фармацевтичен съюз: www.bphu.eu

НачалоМарки

Витамините, от които се нуждаем

Филтри

 

Витамините, от които се нуждаем

Витамините, от които се нуждаем

 

Витамините са от съществено значение за:
- нормалния растеж на организма
- обмяната на веществата
- доброто функциониране на имунната, нервната и ендокринната система, кръвообразуването, кръвосъсирването и др.
 
За съжаление храните, които си набавяме в наши дни са все по-бедни на витамини, а те стоят в основата на доброто здраве. Недостигът или липсата им води до различни болести, като рак, артрити и сърдечни заболявания.
 
Витамините от групата В са жизненоважни съединения, участващи във всички клетъчни процеси. Те принадлежат към групата на водоразтворимите витамини, затова приемът им с вода осигурява тяхното максимално усвояване и ефект.
 
Витамините от група В се усвояват в черния дроб, а неусвоените количества се изхвърлят с урината. Затова водоразтворимите витамини не се натрупват в организма и е необходимо ежедневното им осигуряване. Витамините от група В засилват действието на някои лекарствени средства, затова успешно се прилагат в комплексната терапия на различни заболявания.
 
Витамин В1 – важен коензим в метаболизма на въглехидратите, протеините и синтеза на нуклеиновите киселини. Влияе върху нервната, сърдечно-съдовата, ендокринната, храносмилателната и мускулната система. Повишава умствената и физическа работоспособност. Има детоксикиращо действие.
 
Витамин В2  – важен коензим на окислително-редукционните ензими, които катализират процесите на обмяна на веществата (въглехидрати, белтъци и мазнини) и участват в клетъчното дишане и синтеза на АТФ (аденозинтрифосфат) – енергийният източник на клетките. Участва в кръвообразуването – увеличава нивото на хемоглобина и еритроцитите, подобрява зрението (повишава възприемчивостта към цветовете и адаптацията към тъмнина, предпазва очите от ултравиолетовите лъчи), влияе върху нервната система, има антиоксидантно действие, регенерира кожата и лигавиците, влияе върху растежа.
 
Витамин В4  – необходим за синтеза на химичните съединения в мозъка и  правилната дейност на нервната система. Оказва антианемично, мембранопроекторно, антисклеротично действие, предотвратява образуването на камъни в жлъчката. Възстановява структурата на нервните тъкани, подобрява метаболизма, нормализира съня, намалява риска от развитие на сърдечни заболявания, цироза на черния дроб.
 
Витамин С – важен антиоксидант. Активира всички жизнени процеси, защитава организма от инфекции, укрепва имунитета, нормализира пропускливостта на капилярите, увеличава продължителността на живота.
 
Витамин D3 – регулира абсорбирането на калция и фосфора от чревния тракт и обмена им в организма. Синтезира се от провитамините в кожата под действието на слънчевите лъчи. В хранителните продукти съдържанието му не е голямо. Основни източници на този витамин са млечните продукти, яйцата, мазнината на морските риби. Недостигът му води до развиване на рахит, остеопороза и други болести, свързани с недостиг на калций в организма.
 
Витамин Е –  мощен антиоксидант. Водещо средство в борбата с исхемичната болест на сърцето. Предотвратява развитието на онкологични заболявания, заболявания на дихателната и сърдечносъдовата система. Благоприятства еластичността на кожата. Влияе положително върху репродуктивните функции. Подобрява работата на имунната система. Прилага се като профилактика на тромбозите.

0

продукти