Количка

0 артикула

Телефон за връзка

Категории

Шуслерови кремове

Интернет връзки

Изпълнителна агенция по лекарствата: www.bda.bg

Български фармацевтичен съюз: www.bphu.eu

НачалоМарки

пробиотиците в нашето ежедневие

Филтри

 

пробиотиците в нашето ежедневие

пробиотиците в нашето ежедневие

 

През 1908 г. руският учен Иля Мечников открива положителния ефект на някои бактерии, които допринасят заусвояването на хранителните веще ства от организма, подобряват храносмилането, като имат и други благоприятни свойства за здравето. Затези си открития д-р Мечников полу

чава Нобелова награда за медицина

 

Повечето учени дефинират пробиотиците като„живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно на човека, по-добряват и оздравяват вътрешния микробен баланс“. Въздействието на пробиотичните бактерии е трудно да бъде обяснено посредством известните научни данни и наблюдения. Ако се вземе под внимание наличието на милиарди бактерии в бактериалната екосистема начовека, тази задача се превръща в почти невъзможна. Независимо от това, влиянието напробиотичните бактерии върху човешкото тяло е огромно и продължава да бъде обект на всеповече наблюдения, и нови научни факти.

Днес все по-голямо научно и практическо внимание се отделя на тази „невидима“ екосистема, която определя състоянието на болест издраве при хората.

Според известните изследователи на проблема G. W. Tannock и H. W. Holzapfel пробиотичните бактерии оказват въздействие върху организма, като директно се колонизират върху интестиналната мукоза на червата и започватда произвеждат жизнено важни ензими и клетъчни биопродукти. Проучванията показват, четази колонизация продължава до 10-15 дни, като след това се отмиват по естествен начин.

G. W. Tannock обобщава търсените здравословни ефекти на пробиотиците в над 10 различни направления:

1. Подобряват смилаемостта на млечни продукти и други протеини.

2. Стимулират абсорбцията на лактоза прихора, които не могат да я усвояват.

3. Подпомагат цялостното храносмилане иподтискат прекомерното размножа-

ване на “лоши”, болестотворни микроорганизми вхраносмилателната система.

4. Подтискат гнилостните процеси в стомахаи червата и намаляват риска от болести настомаха.

5. Предотвратяват липсата на витамини отгрупа В.

6. Поддържат тялото в здравословно състояние по време на прием на антибиотици и други химични вещества.

7. Възстановяват нормалната чревна микрофлора, нарушена от приема на антибиотици.

8. Ограничават появата на гинекологични инфекции от дрожди, инфекции на пикочния канал и цистити.

9. Стимулират имунния отговор. Проучванията показват, че консумацията на Lactobacillus и Bifi dobacterium могат да стимулират нормалния имунен отговор.

10. Спомагат лечението на дихателни инфекции като синузити, бронхити и пневмония.

11. Намаляват риска от алергии - астма, хранителни алергии от мляко и кожни реакции като екзема.

12. Спомагат за понижаването на високи нива на „лош“ холестерол.

13. Намаляват риска от тумори на пикочния мехур и на дебелото черво.

 

Локалното приложение на пробиотици би могло да модифицира по някакъв начин екосистемата в устната кухина и да повлияе имунния отговор.

Резултатите от пилотно проучване при локален орален прием на Пробиотици показват, че приемът на такива, които съдържат Lb. bulgaricus и Str. thermophilus повишава нивата на секреторния IgA, което най-вероятно отразява подобрявяне на локалната имунозащита. Редица други проучвания показват, че пробиотиците произвеждат и редица ензими: protease, amylase, lipase, cellulase и т.н., витамините В1, В2, В6, В12 и други. Те синтезират също аминокиселини, включително и такива, които човешкият организъм не може сам да произведе. Засилват още усвояването от организма на електролити и микроелементи.

             Досега не са установени контраиндикации за използването им. Не са установени странични и токсични ефекти.

Пробиотичните препарати съдържат главно млечнокисели бактерии от родовете Bifi dobacterium и Lactobacillus, но също дрожди(Saccharomyces bontardii) или други бактериални видове (Bacillus coagulans, Escherichia coli).

Най-често използваните пробиотици са:

• Lactobacillus acidophilus

• Bifi dobacterium bifi dum

• Lactobacillus bulgaricus

 

Пребиотици

Пребиотиците се дефинират като несмилаемихранителни съставки, които повлияват метаболизма ни, като избирателно стимулират растежа и (или) активността на определени видове бактерии в дебелото черво, и по този начин укрепват здравето.

За да бъдат ефективни, пребиотиците трябвада достигат дебелото черво, без да са усвоени

в по-горната част на храносмилателната система, а след като го достигнат, те трябва да могат да бъдат оползотворени от специализиранигрупи микроорганизми, които имат ясно изразени и подобряващи здравословното състояниевъзможности.

Хранителните вещества, отговарящи на тезикритерии, са няколко основни групи:

• Олигозахариди - тези вещества стимулиратглавно растежа на бифидобактериите, заради което се наричат и бифидогенни фактори.

• Фруктоолигозахариди - Те се отнасят къмкъсоверижните олигозахариди, изградени от фруктоза и глюкоза, съдържат от 3 до 5монозахаридни остатъка и имат енергийна стойност от 6 KJ/g.

• Инулини - отнасят се към групата на природните фруктозосъдържащи олигозахариди. Те се получават от корените на цикорията и артишока. Инулините, които се предлагат като хранителна добавка, са съставени от 10-12фруктозни единици и типично имат глюкоза

в края на веригата. Инулините стимулиратрастежа на видове Bifi dobacterium в дебелото черво.

• Изомалтоолигозахариди - Те представляватсмес от глюкозни олигомери, включващи изомалтоза, паноза, изомалтопентоза, нигероза, изопаноза, и други олигозахариди.

• Лактулоза - Тя е полусинтетичен дизахарид,който се разгражда от ограничен брой бактерии в дебелото черво.

• Лактилол - Лактилолът е дизахарид, аналогичен на лактулозата. Основното му приложение е при лечение на запек, но в Япониясе използва и като пребиотик. Не се усвоява в горната част на храносмилателния тракт исе ферментира от ограничен брой колониални бактерии.

• Лактозахароза - Тя е тризахарид, изграденот галактоза, фруктоза и глюкоза. Лактозахарозата се получава по ензимен път и несе усвоява в стомаха и тънките черва, но се усвоява от чревни видове бифидобактериии като резултат се увеличава техния брой в дебелото черво.

• Пиродекстрини -Те представляват смес отглюкозосъдържащи олигозахариди, които се получават при хидролиза на скорбялата. Несе смилат в горната част на храносмилателния тракт.

• Соеви олигозахариди - Откриват се в соевизърна, а също така в боб и грах. Двата най-известни са тризахарид рафиноза и стахиоза.

• Трансгалактоолигозахариди - Те са смес отолигозахариди, съдържащи глюкоза и галактоза. Не се смилат в горната част на храносмилателния тракт и стимулират растежа на бифидобактериите.

• Ксилоолигозахариди - Получават се чрезензимна хидролиза на полизахарида ксилан и са изградени от олигозахариди, съдържащи от 2 до 4 свързани ксилозни остатъци.

• Галактоолигозахариди - Те присъстват главно в човешкото и краве мляко и се получават от млечната захар лактоза. Не всичкинесмилаеми олигозахариди обаче притежават пребиотични свойства.

Няколко причини да консумираме пребиотици:

Пребиотиците имат антиканцерогенна, антимикробна активност и влияят върху нивото на глюкозата в кръвта. Те увеличават абсорбциятана минерали, подобряват техния баланс и иматантиостеопорозен ефект.

Пребиотиците стимулират растежа на бифидобактериите и лактобацилите, а тези бактерии от своя страна могат да свързват и дезактивират някои вещества, предизвикващи рак, кактои да спрат растежа на някои тумори.

 

Синбиотици

Това са хранителни добавки, които съдържатедновременно пробиотици и пребиотици, с което взаимно се усилва полезното им действие.Средното съдържание на белтъчини в тях е 16-25%, на въглехидрати - 40-60% и на мазнини -20-30%. В състава на тези хранителни добавкисе включват и допълнителни вещества, като потози начин се увеличават ползите от приемането на синбиотици - понижава се процентът мазнини в тялото, повишава се възможността занатрупване на мускулна маса, намаляват умората и стресът, регулира се калциево-фосфорната обмяна, предотвратяват се поражениятапри остеопороза.

Освен това синбиотиците оптимизират функциите на организма при повишен енергоразход след тежки физически натоварвания при спортисти, увечеличават синтеза на костно вещество при фрактури и стимулират опорно-двигателния апарат.

 

През последните години много се заговори заползата от пробиотиците и възможностите затяхното приложение. Изследванията показват,че тези природни средства за защита, коитосъдържат полезни микроорганизми, могат дапомогнат за повлияването на някои проблеми схраносмилането, да подпомогнат действието наимунната система, както и да ни накарат да сечувстваме здрави и енергични.

26

продукти

Продукти

Страница 1 от 2
«1 2»